Sorularınız İçin Bizi Arayın:   +90 532 481 66 94

WhatsApp İletişim

logo
 

Askerlik Sebebiyle İşten Ayrılırsam Kıdem Tazminatı Alır Mıyım?

Kıdem tazminatı günümüzde işçi adına en önemli haklardan biridir. Bilindiği üzere kıdem tazminatı almak için çalışma süresinin en az 1 yıl olması koşulu vardır. 1 yılı dolduran işçiler belli durumlarda kıdem tazminatı alabilirler. 

İş Kanunumuz kıdem tazminatı konusunda askerlik hizmetine  bir başlık açmıştır. Böylece ; iş sözleşmesinin askerlik görevi nedeni ile işçi tarafından feshi halinde (istifa), işçi kıdem tazminatı alma hakkına haizdir. Bu durumda da 1 yıllık çalışma süresinin varlığı aranır.

İşçi tarafından işverene askerliğe alınma tarihinden önce  askerlik nedeniyle işten ayrılmak istendiği bildirilmelidir. Fakat askerliğe alınma tarihinden çok önce bu yönde bir bildirim tazminat almak için geçersiz olacaktır. Yargıtay kararlarında 3 ayın makul bir süre olduğunu içtihat etmiştir. 

Bildirimleri usulüne uygun yapmanız ve tüm şartları sağlamanız halinde dahi, işverenler kıdem tazminatı vermek istemeyebilirler. Bu durumda  ve bu sırada işveren sizi başka bir bahane ile işten çıkartabilir. Bu durum sizin askerlik sebebiyle iş akdinizi fesih etmenizi engeller. 

Bu nedenlerle, askerlik nedeniyle iş akdinizi fesih edeceğinizde, bu durumu işvereninize bildirmeden önce iyi bir iş avukatına danışınız ve iş akdinizin bu yönde feshini avukat ve ihtarname yolu ile yapınız. İşverenler avukat vasıtası ile yapılan bu tarz hak taleplerini çoğu zaman geri çevirmezler.