Sorularınız İçin Bizi Arayın:   +90 532 481 66 94

WhatsApp İletişim

logo
 

Ceza Davası Nedir ve Neden Açılır

Ceza davası, savcılığın bir iddianameye göre suç işlediği konusunda şüpheci şahıslar hakkında yargı hakkını kullanması için açılan dava türü olmaktadır. Bir kamu davası olan ceza davalarının açılması ve davanın yürütülmesi için Adana hukuk bürosu hizmetleri mevcut olmaktadır. Mahiyeti ne olursa olsun, tüm ceza davaları kamu davası niteliğini taşımaktadır. Bunun en önemli nedeni ise savcılık şartları var ise dava açılması zorunlu olmaktadır. Ceza davalarına bakmakla görevli genel mahkemeler, ağır ceza mahkemesi, asliye ceza mahkemesi tarafından ceza davaları yürütülmektedir. Genel mahkemeler dışında suçun niteliği veya suç işleyenin sıfatı nedeni ile ceza davalarına bakan özel mahkemelerde mevcut olmaktadır. Bu mahkemeler arasında çocuk mahkemesi, çocuk ağır ceza mahkemeleri yer almaktadır.

 Ceza Davası Nasıl Açılır?

 Ceza davasının açılması için hizmet veren Adana avukatları suçun niteliğine bağlı olarak dava açılmasına karar vermektedir. Şikayete bağlı suçlarda mağdur, müşteki ya da suçtan zarar gören taraftan şikayet konusu alınmadıkça savcılık tarafından kendiliğinden soruşturma yapılarak ceza davası açılması mümkün olmamaktadır. Ceza davası, bir iddianame ile yetkili ve görevli mahkemede açılmaktadır. Savcılığın şikayet üzerine, şikayetle ilgisi olmayan suçlarda otomatik olarak harekete geçerek suçun işlenip işlenmediği, suçun kimin tarafından işlendiği araştırma konusu arasında yer almaktadır. Delillerin toplanması, doğru bilgilerin mahkemeye aktarılması, savunmanın hazırlanması için Adana hukuk bürosu görev almaktadır. Ceza davaları oldukça geniş kapsamlı ve oldukça önemli davalar olmakla birlikte bu süreçte görev alan Adana avukatları ciddi oranda sorumluluk üstlenmektedir.

 Ne Kadar Sürede Ceza Davası Açılır?

 Bir suç nedeni ile şikayetçi olduktan sonra ceza davasının ne kadar süre içinde açılacağı yapılan soruşturma işlemlerinin mahiyetine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Tanık, sanık ve şikayetçi sayısının fazla olduğu zamanlarda bu nedene bağlı olarak süre uzayabilir ya da kısalabilir nitelikte olmaktadır. Diğer kurumlardan toplanan belge ve bilgilerin varlığı ve bu bilgilerin mahkemeye sunulması açısından gerekli araştırmayı Adana hukuk bürosu yapmaktadır. Ortalama bir ceza davası süresi sorusuna cevap olarak kesin olmamakla birlikte 6 ay içerisinde açılması ve yürütülmesi mümkün olmaktadır.

 Ceza Davalarında Arabuluculuk Mümkün müdür?

 Arabuluculuk, ceza davalarında değil de özel hukuk davaları konularında uygulanan mahkeme dışı bir uyuşmazlığın çözülmesi için uygulanmaktadır. Ceza davalarında uzlaştırma kurumu yolu ile tarafların uzlaşmasına yönelik Adana avukatları görev almaktadır. Uzlaştırma sadece bazı suçlarda mümkün olmaktadır. Asliye ceza mahkemesi yetkisine giren bazı suçlarda uzlaşma tabi olmaktadır. Ancak bazı durumlarda ağır ceza mahkemesinde suç vasfının değişmesi nedeni ile ceza dava dosyası uzlaştırma bürosuna gönderilmesi mümkün olmaktadır. Mahkemede avukatsız savunma birçok hakkın kaybına sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle kendisine özel bir ceza avukatı tutmak isteyen kişilerin alanında deneyimli ve bilgili avukatları tercih etmesi davanın seyrini olumlu yönde değiştirecek nitelikte katkıları mevcut olmaktadır.